Translate

Mamma w kuchni!

Fit śniadanko:)
My dzisiaj zdecydowałyśmy się na zdrowe i dodatkowo szybkie śniadanko :) 
Przez przypadek trafiłam w necie na super przepis. 
Zaczynamy :) 
Potrzebujemy: 
-dwa jajka
-banan
-1/2 szklanki płatków owsianych

Do smażenia:
-łyżeczka masła

Cukier puder do posypania. 

Jajka wbijamy w miseczkę dodajemy banana pokrojonego na kawałki i wsypujemy suche płatki owsiane. 
Następnie wszystko bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. 
Potem układamy łyżką placuszki na platelni i smażymy do zarumienienia. 

Usmażone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. 

Gotowe! 
Smacznego:) 






Dzisiaj bardzo szybki przepis na wspaniałą przekąskę dla naszych dieciorków:)

Nie wiem czy kiedyś miałyście okazję spróbować kluseczek robionych z serka waniliowego, jeżeli nie zapraszam do przepisu i gotowania!!

"Kluseczki z serka homogeniowanego"

Co potrzebujemy: 
-serek homogenizowany waniliowy 200g (ja wybrałam waniliowy serek Osm Garwolin)
-jedno jajko (średnie lub duże) 
-4 płaskie łyżki mąki szymanowskiej
-masło
-cukier

Zaczynamy: 
Wsypujemy przygotowaną mąkę do miski dodajemy do niej jajko i 200g serka i wszystko miksujemy na gładką masę.
Nastawiamy duży garnek z wodą do gotowania.
Na gotującą się wodę wrzucamy nasze kluseczki (jedną łyżką nabieramy masę a małą łyżeczka ściągamy ją do gotującej się wody) 
Kluski od momentu "wypłynięcia" gotujemy około dwóch minut.
Jako podpowiedź dodam, że kluski są gotowe do wyjęcia tylko wtedy gdy możemy je wyjąć bez większych problemów z garnka- nie gotowe kluski będą nam się rozpadły na drobne kawałeczki przy każdej próbie wyjęcia. 

Po wyjęciu kluseczki układamy na talerzu i zabieramy się za masło.

Odrobinę masła rozpuszczamy w rondelku i polewamy nim kluski, na końcu posypujemy cukrem.



GOTOWE!!

Oczywiście finalny wygląd klusek nie jest powalający za to smak... Pyszności!!! Moja Maria je uwielbia:)






Jak już wspomniałam dzisiaj krótki przepis:

Rukola z łososiem i gotowanym jajkiem w sosie musztardowym.

Składniki:
rukola
jajka ugotowane na twardo
łosoś wędzony na zimno w plastrach
cytryna
musztarda delikatesowa
miód
woda przegotowana

Przygotowanie trwa dosłownie 15 minut :)

1. Najpierw gotujemy na twardo jajka (do mojej sałatki użyłam 3 jajek - porcja dla dwóch osób)
2. Podczas gdy jajka spokojnie się gotują, my zabieramy się za przygotowanie sosu- potrzebujemy, dwie łyżki musztardy, pó łyżeczki miodu, kilka łyżeczek wody (ja użyłam naprawdę niedużej ilości wody, ponieważ chciałam aby sosik miał intensywny smak)
3. Dodajemy kilka kropel wyciśniętej cytryny, dokładnie mieszamy, następnie wkładamy do lodówki aby sos uzyskał odpowiedni smak
4. Myjemy i osuszamy rukole (potem układamy na talerzu po dwie garści na każdą osobę)
5. Następnie kroimy łososia na małe kawałki (lub rwiemy- co kto lubi:)) i dokładamy do rukoli na talerzyk
6. Jajka po ugotowaniu obieramy, kroimy na pół księżyce i dokładamy do rukoli i łososia
7. Całe danie polewamy obficie sosikiem
8. Dodatkowo polecam jeszcze całe danie pokropić cytryną

GOTOWE!!!
Pozostało tylko się zajadać!:)


Ciekawostka:

Rzymianie traktowali rukolę jako swojego rodzaju afrodyzjak!! I zachwalali jej działanie! ;)
Dodatkowo rukola jest wspaniałym źródłem roślinnych minerałów, które chronią nas przed anemią i pozytywnie wpływają nasz układ krwionośny

Co więcej:
Rukola zawiera bardzo duże ilości witaminy K (już  100 gram rukoli zapewni dzienne spożycie tej witaminy), która odpowiada za nasz układ kostny
Dodatkowo jest tzw produktem antynowotworowym i zawiera w sobie witaminę C, która odpowiada za wygląd naszej skóry.
Znajdziemy w niej również chlorofil, który ma działanie detoksykacyjne organizmu.

A na koniec zdjęcie naszego dania:




 
Dzisiaj kolejny przepis- w końcu to tydzień dla mammywkuchni:)

                                 "Krewetki w sosie śmietanowym w towarzystwie makaronu"



To danie to specjalność mojego męża - także ten przepis to jego dzieło :)



Składniki:

duże opakowanie krewetek
natka pietruszki
masło (około 3 łyżki)
czosnek (główka)
śmietana (30%)
białe wino :)
opakowanie makaronu tagiatelle (najlepiej zielone ale klasyczne też smakuje idealnie)

Zaczynamy:
  1. Jeżeli używamy mrożonych krewetek, to najpierw je rozmrażamy wkładając do chłodnej wody
  2. Osuszamy krewetki (układając je na białym papierze)
  3. Czyścimy krewetki  (wyjmując czarną „niteczkę” ze środka krewetki, odrywamy łepek i ogonek)
  4. Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy krewetki do zarumienienia (w razie potrzeby dodajemy na bieżąco masła, tak aby krewetki były ciągle zalane masełkiem)
  5. Dodajemy do naszego dania śmietanę i mieszamy aż do złączenia krewetek ze śmietaną.
  6. Jeżeli ktoś ma ochotę to teraz można dodać do naszego dania odrobinę białego wina do smaku
  7. Przyprawiamy pieprzem i solą
  8. Po kilku minutach, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki
  9. Na samym końcu dodajemy ugotowany wcześnie makaron (makaron gotujemy oczywiście     al dente)
   Smacznego :)






 


"Warzywa pod delikatną pierzynką" 
Uwielbiam przepisy, które są proste i dodatkowo szybkie do wykonania no i oczywiście finalnie baardzo dobre i ten przepis dokładnie taki jest!! :)

Tak naprawdę  to po prostu zapiekanka, a co więcej możemy zrobić  ją z przeróżnych warzyw a zazwyczaj z takich jakie mamy w domu :) Ale aby ułatwić każdemu przygotowanie napisze  z czego dokładnie składała się moja zapiekanka!

Składniki:
2 pomidory
papryka czerwona
papryka żółta
 cukinia
nieduża cebulka cukrowa
ser feta (1/2 opakowania)
ser mozzarella (2 paczuszki)
czosnek
Przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, bazylia, pieprz,sól.
oliwa do wysmarowania szklanego naczynia w którym będziemy piec nasz pyszny obiadek:)

Przygotowanie:
1. Myjemy dokładnie Wszystkie Warzywa
2. Kroimy  pomidory i cuknię w grube okrągłe plastry, cebulę w cieńsze ale również okrągłe plasterki i zostaje nam do pokrojenia papryka w  podłużne pasy
3. Wkładamy ser feta dosłownie na 5 minut do zamrażalnika tak aby było nam  łatwo pokroić w kostkę cały ser
4. Kroimy mozzarelle w duże okrągłe plastry
5. I... układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym (które wcześniej wysmarowaliśmy oliwą)
Kolejność układania:
 najpierw pomidory, następnie cukinia później papryka czerwona , na nią cebulka i papryka żółta, na to układamy ser mozzarella
6. Dodajemy przyprawy i na wierzch posypujemy serem feta (ja bardzo lubię ten ser więc dodaje go duużo)
7.  Wkładamy do rozgrzanego na 180 - 200 stopni piekarnika i do dzieła
8. W zależności od tego jaki mamy piekarnik warzywka "dochodzą" około 15-20 minut

I ... smacznego!!! :)



Już troszkę kurz osiadł na stronce mamma w kuchni, ale dzisiaj czas to zmienić !!


Tak jak pisałam w jednym z ostatnich postów. Urlop też dał mi okazję do zrobienia kilku zdjęć dobrego jedzonka i oto one:

Zacznijmy od obiadu, który udało mi się zjeść w Krakowie w restauracji pod Wawelem ( pisałam już, że to naprawdę fajne miejsce więc nie będę się powtarzać:) )
Zdjęcie pokazuje jak duże porcje jedzenia są tam podawane. Bardzo spodobało mi się podawanie jedzenia na drewnianych deskach. kurczaczek był naprawdę pyszny, ziemniaczki dobrze dopieczone ( muszę przyznać, że sama bardzo często robię opiekane ziemniaki )
Fajnym pomysłem jest podawanie po jedzeniu każdemu dziecku słodkiego prezentu - nawet nasza mała Marysia dostała lizaczka. A dla starszych do rachunku coś troszkę mocniejszego ale też bardzo dobrego ( domowa wiśniowa naleweczka)



Kremówka Wadowicka - coś niesamowicie dobrego! Uwielbiam słodycze, ale też jestem wymagająca jeżeli chodzi o ich smak. Tutaj smak był w 100% satysfakcjonujący, naprawdę pycha!!




I na końcu nasze "urlopowe śniadania" .
Zawsze kiedy mamy naprawdę wolny weekend lub urlopujemy sobie, poświęcamy dużo czasu na przygotowywanie jedzenia. Na tym urlopie zdecydowanie górowało śniadanie, a poniżej zdjęcie jednego z nich - było czym się najeść :)


To by było na tyle a może już jutro kolejny wpis na stronie głównej :)



Tak jak napisałam tak i zrobię- dzisiaj przepis na krem z dyni

Zacznijmy od Dyni, potrzebujemy :

- około 1 kg Dyni ( obranej, bez pestek)
- 500 ml bulionu
- jedną niedużą cebulę
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz

Do podania:
- ser feta
- ususzone pestki z Dyni
- grzanki z ciemnego pieczywa posypane oregano i bazylią

Zaczynamy:
Po obraniu i pokrojeniu w małe kwadratowe kawałki Dyni, zabieramy się za obranie i pokrojenie w kostkę cebuli oraz wyciśniecie czosnku.
Najpierw podsmażamy na złoto cebulkę, później dorzucamy czosnek i chwilkę smażymy.

Przygotowujemy bulion( gotowy z kostki lub przygotowany ze standardowego zestawu warzyw rosołowych)
Do bulionu dodajemy cebulkę z czosnkiem chwilkę gotujemy i dodajemy Dynię.
Wszystko razem gotujemy około 30 min. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.

Do kremu Dyniowego polecam dodać ser feta ( oczywiście przed samym podaniem) tak aby ser fajnie rozpuścił się w zupie, albo jak ktoś woli śmietanę( łyżeczkę na talerz) .

Dodatkowo jak zawsze do większości potraw serwuję grzanki - tym razem z ciemnego pieczywa i ...

GOTOWE:)

Achhh zapomniałabym o pestkach z Dyni, dodajemy je też na końcu do naszej zupy, która jest już na talerzu i czeka sobie na skonsumowanie.. :)



Smacznego :)



Jednak jeszcze dzisiaj przepis na kisiel malinowy- ulubiony Marysi :)

Potrzebujemy:
- 450 g malin
- 1,5 szklanki wody
- 3 lub 4 łyżki cukru ( zależy jak słodki ma być kisielek )
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- mięta i malinki ( całe ) do dekoracji

Przygotowanie:
-wsypujemy do garnka malinki dodajemy cukier i szklankę wody
- czekamy do zagotowania
- zalewamy pół szklaneczki wodą dodajemy mąkę i wlewamy do garnka ciągle mieszając
- czekamy jeszcze chwilkę aż kisielek zacznie się gotować ( około minuty )

Jeżeli nasz maluszek nie może jeszcze gryźć lub nie przyjmuje kawałków owoców, to proponuję owoce po zagotowaniu zblendować i przelać przez drobne sitko:)

gotowy kisiel przelewamy w kieliszki lub kubki przystrajamy jedną malinką i listkiem mięty i...


 SMACZNEGO!!

Niestety nie mam zdjęcia, ale to które znalazłam najbardziej przypomina mój kisiel:)







Dzisiaj szybki przepis na: krem ogórkowy oraz kisielek domowej roboty- oba dania doskonałe zarówno dla nas jak i naszych maluchów:)

Zacznijmy od kremu. Jest to super rozwiązanie dla osób mających mało czasu na przygotowanie obiadu, ponieważ zrobienie jej zajmuje dosłownie 20 minut już z gotowaniem! :)

Potrzebujemy:
- dwa duże ogórki
- półtorej szklanki bulionu ( przygotowujemy wywar na bazie warzyw lub jak ktoś używa to na kostce )
- mały serek topiony śmietankowy ( np trójkąty hochland )
- masełko czosnkowe ( ja robię je sama )
- bagietka

Przygotowanie:
- kroimy ogórki bez obierania ( jak ktoś woli łagodniejszy smak możemy obrać )
- na gotujący się bulion wrzucamy nasze ogórki i gotujemy 10 min na średnim ogniu
- blendujemy naszą zupkę
- na końcu dodajemy serek i  włączamy jeszcze do krem gotowania ( aby serek się rozpuścił )

Do zupy zawsze podaję grzanki zrobione w tosterze ( jest szybciej) z masełkiem czosnkowym ( wystarczy do masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ) i to wszystko posypuję oregano i bazylią

GOTOWE!! 
Smacznego :)

A na koniec foto:




Chyba już nie dam rady dzisiaj wstawić przepisu na kisielek- ale obiecuję jutro będzie na pewno :)





Jak sama nazwa podpowiada, tą część bloga poświęcę kuchni, ponieważ gotowanie zajmuje trochę mojego czasu.
Postaram się zamieszczać przepisy na fajne dania dla naszych pociech - obiady dla Marii w większości gotuję sama, choć czasami zdarza mi się zakupić "słoiczek" :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz